Minister Zajac považuje oddialenie exekúcie na nemocnice VÚC za opodstatnené

22.11.2004 Celý región

Požiadavku oddialiť exekúcie zdravotníckych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti ôsmich samosprávnych krajov v SR predostreli 19. novembra na rokovaní s mi...
Požiadavku oddialiť exekúcie zdravotníckych zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti ôsmich samosprávnych krajov v SR predostreli 19. novembra na rokovaní s ministrom zdravotníctva SR Rudolfom Zajacom v Prešove predsedovia vyšších územných celkov (VÚC). Zajac ju vníma ako opodstatnenú a predpokladá, že predsedovia VÚC majú dosť politickej moci na to, aby ju presadili do vládneho návrhu zákona, ktorý ide do prvého čítania v parlamente.

Podľa doteraz platnej legislatívy sa od 1. januára 2005 začnú vzťahovať exekúcie na majetok zdravotníckych zariadení. Vládny návrh zákona požaduje oddialiť to o dva roky, ale len vo vzťahu k zariadeniam vo vlastníctve štátu. Zajac vníma návrh na ochranu pred exekúciami \"na hrane ústavnosti\". Bolo by však korektné, aby sa do právnej úpravy dostali aj nemocnice miest a VÚC.
Prezident Konferencie predsedov samosprávnych krajov Štefan Štefanec na spoločnej tlačovej besede po rokovaní uviedol, že verejné zdravotníctvo je háklivá vec, a keďže o rok budú voľby do VÚC, nebolo by dobré, keby sa táto téma stala jednou z prioritných v kampani. Štefanec dodal, že za rok 2003 boli dlhy nemocníc v pôsobnosti VÚC v SR asi 2,2 miliardy korún, v súčasnosti činia okolo jednej miliardy korún.
Na stretnutí sa zaoberali aj možnosťou využitia štrukturálnych fondov Európskej únie v transformácii zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti, na neziskové alebo rozpočtové organizácie. Podľa ministra majú rezorty regionálneho rozvoja a financií nájsť spôsoby kto zo zdravotníctva a kedy môže sa uchádzať o takéto zdroje.
Zajac sa chce so šéfmi krajskej samosprávy stretávať raz štvrťročne, doteraz za dva roky rokovali spolu po tretíkrát.
(jj)
 

Vyberte región

mark